WYTZE HINGST

° 1961

Lid van STUDIO BORGERSTEIN sinds 2009

Wytze Hingst maakt werken met eindeloze reeksen getallen die verwijzen naar data, uren en coderingen. De expressieve tekeningen ontstaan vluchtig en spontaan waardoor ze dikwijls chaotisch overkomen. Niets is echter minder waar. De cijfers op het blad zijn rigoureus geplaatst en alles wordt nauwgezet bijgehouden en geteld.

Wytze houdt van cijfers. Hij weet precies wie wanneer jarig is en hoe oud men die dag wordt. De tijdstippen of momenten waarnaar de getallen op zijn blad verwijzen, hebben dan ook allemaal een dieper belang voor de kunstenaar, al blijven ze voor de toeschouwer vaak een raadsel.

Naast cijfers verschijnen er in zijn werk aaneensluitende figuren of ‘bubbels’ die over het blad kronkelen maar elkaar nooit raken. Ze worden meestal ingevuld met arceringen. Wytze werkt in periodes. De cijfers en de figuren wisselen elkaar op die manier af.

Wytze was al actief als kunstenaar voordat het atelier werd opgericht. In 2015 was zijn werk te zien tijdens het D.ART festival in Mechelen. Begin 2016 nam Wytze deel aan de groepstentoonstelling ‘Ik heb harteklop’, georganiseerd door Wit.h vzw in Kortrijk waarbij hij gezamenlijk werk maakte met zijn levensgezellin, Martine Thielens, die eveneens in STUDIO BORGERSTEIN werkt. Sinds 2018 wordt Wytze ondersteund door het agentschap Eg'art in Frankrijk. Wytze kreeg zo ook de kans om zijn werk te exposeren in de reizende tentoonstelling 'Les explorateurs'. Hij hangt er tussen gerenommeerde art brut kunstenaars.In 2019 was zijn werk te zien in CC Mechelen tijdens de expo OGENBLIK.