MONICA LAROCHE

° 1982

Lid van STUDIO BORGERSTEIN sinds 2009

Monica houdt van lezen in meisjesbladen. Ze gebruikt de teksten, om te verwerken in haar ‘schrijfkunst’.Dit is de naam die ze zelf geeft aan haar werken op basis van zelfgeschreven teksten. De teksten handelen over het wel en wee van Monica: wat ze leuk vindt en wat niet, wat ze lekker vindt en wat helemaal niet of wat ze heel graag wil kopen bij een volgend bezoek aan de stad. Ze noteert haar bescheiden dromen en wensen, haar interesses en soms ook haar frustraties in volle zinnen op papier. Zo schrijft Monica gaandeweg aan zichzelf. Haar lievelingswoorden zijn ‘droom’, ‘toekomstbeeld’ en ‘snoepgoed’.

Daarnaast vormen puzzelwoordenboeken en tijdschriften zoals Joepie, Girlz en Gossip een belangrijke aanvulling bij haar werk. Ze gebruikt de woordenboeken en tijdschriften om haar werk te voeden. De puzzelwoordenboeken bedienen haar van woorden die ze niet begrijpt en net daarom interessant vindt. De interviews en artikels uit de meisjesbladen maken Monica warm van binnen en worden integraal overgeschreven.

In haar tekeningen geeft ze haar favoriete onderwerpen weer. Hier zien we dan ook vaak verliefde mensen. Monica vraagt zich nieuwsgierig af of mensen deze thematiek wel accepteren. Al tekenend en schrijvend zoekt ze de grenzen op van naaktheid in haar beeldend werk. Monica vindt het fijn om foto’s uit magazines te overtrekken op kalkpapier. Ze vult deze vellen papier, tot er een willekeurige bonte mix ontstaat. Deze zijn een inspiratiebron, om te verwerken in haar werk.

De teksten van Monica bestaan steeds uit verschillende lagen in verschillende kleuren. Hierdoor is haar autobiografie voor ons niet volledig leesbaar en blijft de kunstenares een klein mysterie.

Monica werkte reeds nauw samen met het Special Art Festival in Sint-Niklaas dat zich onder meer richt op geschreven kunst. In 2019 werd haar werk getoond in galerij Walden te Antwerpen, voor een expo rond tekst en beeld. In 2019 schilderde ze een grootschalig portret voor de expo [OGEN]BLIK in CC Mechelen.