MONICA LAROCHE

° 1982

Lid van STUDIO BORGERSTEIN sinds 2009

Monica maakt ‘schrijfkunst’. Dit is de naam die ze zelf geeft aan haar werken op basis van zelfgeschreven teksten. De teksten handelen over het wel en wee van Monica: wat ze leuk vindt en wat niet, wat ze lekker vindt en wat helemaal niet of wat ze heel graag wil kopen bij een volgend bezoek aan de stad. Ze noteert haar bescheiden dromen en wensen, haar interesses en soms ook haar frustraties in volle zinnen op papier. Zo schrijft Monica gaandeweg aan zichzelf. Haar lievelingswoorden zijn ‘droom’, ‘toekomstbeeld’ en ‘snoepgoed’.

Daarnaast vormen puzzelwoordenboeken en tijdschriften zoals Joepie, Girlz en Gossip een belangrijke aanvulling bij haar werk. Ze gebruikt de woordenboeken en tijdschriften om haar werk te voeden. De puzzelwoordenboeken bedienen haar van woorden die ze niet begrijpt en net daarom interessant vindt. De interviews en artikels uit de meisjesbladen maken Monica warm van binnen en worden integraal overgeschreven. Sporadisch maakt ze ook tekeningen van foto’s die bij haar favoriete artikels staan.

De teksten van Monica bestaan steeds uit verschillende lagen in verschillende kleuren. Hierdoor is haar autobiografie voor ons niet volledig leesbaar en blijft de kunstenares een klein mysterie.Monica werkt nauw samen met het Special Art Festival in Sint-Niklaas dat zich onder meer richt op geschreven kunst.