IVAN VANDER VLIET

° 1972

Lid van STUDIO BORGERSTEIN sinds 2009

Ivan maakt schilderijen waarin hij personen vanaf de borst portretteert. Ter inspiratie kiest hij afbeeldingen van bekende figuren zoals Will Tura, Stromae of Slongs Dievanongs maar ook fotoportretten uit magazines, reclamefoto's of reproducties uit kunstboeken. De opzet van zijn werk is steeds dezelfde: hij kiest een model dat frontaal staat afgebeeld en werkt dit eerst uit in zijn schetsboek. Daarna maakt hij een studie van de kleuren die hij wil gebruiken. Vervolgens brengt hij de omlijning aan op een grotere drager en begint hij de vlakken in te vullen per kleur, waarna hij een tweede keer de lijnen overtrekt.

Ivan schildert steeds met acrylverf. Hij maakt gebruik van eenvoudige vormen die worden versterkt door een typerend dekkend kleurgebruik. Hij is een ijverige kunstenaar die in de loop van 20 jaar al over de honderden werken maakte volgens zijn vaste stramien. Vele toeschouwers zijn onmiddellijk gecharmeerd door zijn directe techniek wat hem extra motiveert om te blijven schilderen.

Ivan had in het verleden al verscheidene solotentoonstellingen waaronder een expo in het gemeentehuis van Sint-Katelijne-Waver (2011) en in het Vredegerecht van Heist-op-den-Berg (2014). Zijn werk maakte ook deel uit van de selectie van Guillaume Bijl tijdens de WAK in Cultuurcentrum Mechelen (2014).