IVAN VANDER VLIET

° 1972

Lid van STUDIO BORGERSTEIN sinds 2009

Ivan werkt vaak rond het menselijk portret, hierin wordt de blik van de ander letterlijk in beeld gebracht. Hij weet verschillende karakters te vatten. Als inspiratie selecteert Ivan alledaagse mensen en opvallendere figuren, uit fotoportretten in kranten, tijdschriften en modebladen. Het straatbeeld zou er levendig uitzien in deze veelheid aan kleuren.

De opzet van zijn werk is steeds dezelfde: hij kiest een model dat frontaal staat afgebeeld en werkt dit eerst uit in zijn schetsboek. Dan gebeurt een studie van de kleuren die hij wil gebruiken. Vervolgens worden de lijnen uiteengezet op een drager. De lijnen krijgen als eerste kleur, daarna worden de vlakken een voor een ingevuld met kleur, waarna hij een tweede keer de lijnen overtrekt. Om het werk af te sluiten schildert hij zijn naam.

Ivan schildert steeds met acrylverf. Hij maakt gebruik van eenvoudige vormen die worden versterkt door een typerend dekkend kleurgebruik. Hij is een ijverige kunstenaar die in de loop van 20 jaar over de honderden werken maakte volgens zijn vast stramien. De toeschouwers zijn onmiddellijk gecharmeerd door zijn directe techniek wat hem motiveert om te blijven schilderen.

Ivan had in het verleden al verscheidene solotentoonstellingen waaronder een expo in het gemeentehuis van Sint-Katelijne-Waver (2011) en in het Vredegerecht van Heist-op-den-Berg (2014). Zijn werk maakte ook deel uit van de selectie van Guillaume Bijl tijdens de WAK in Cultuurcentrum Mechelen (2014). In 2019 werd zijn werk geselecteerd voor de expo’s [OGEN]BLIK in CC Mechelen en de expo ‘ARCHITECTUUR’ in GC ’t Blikveld.