NU

-

2018

GC Blikveld GC Blikveld GC Blikveld GC Blikveld GC Blikveld

MECHELSE BESLOTEN HOFJES

EXPO

Mechelse Besloten Hofjes door de ogen van de Academie en STUDIO BORGERSTEIN. Van 8 december 2018 tot 15 januari 2019. Kinderen en volwassenen van de Academie Mechelen en STUDIO BORGERSTEIN lieten zich inspireren door de bijzonder Besloten Hofjes. We stellen hun werk tentoon in de originele vitrinekasten in het Museum Hof van Busleyden.

De echte Hofjes kan je bezoeken in de tentoonstelling - it almost seemed a lily - van 15 december 2018 tot 12 mei 2019 in het Museum Hof van Busleyden, ze gaan in dialoog met het werk van de hedendaagse kunstenares Berlinde De Bruyckere.

Meer info op de website. Museum Hof van Busleyden, Frederik de Merodestraat 65, 2800 Mechelen

GEPLAND

2019

CC MECHELEN (c)Stijn Swinnen Ivan Vander Vliet Monica Laroche Palmer Nuyttens

STUDIO BORGERSTEIN PRESENTEERT [OGEN]BLIK

EXPO

Tijdens deze expositie laten kunstenaars van STUDIO BORGERSTEIN voor het eerst in hun kaarten kijken. Een voor een, stap voor stap, beeld na beeld tonen ze iets van zichzelf. Hierbij geven ze hun geheimen bloot. De werken die deze kunstenaars maken, zijn vaak zo krachtig dat ze op een directe manier aanspreken. Ze staan dicht bij de kunstenaar zelf en zijn onlosmakelijk verbonden met de makers identiteit. Hiervoor vragen wij van u(w) een ogen(blik).

Meer info op de website. Cultuurcentrum Mechelen, Minderbroedersgang 5, 2800 Mechelen

2019

GC Blikveld GC Blikveld GC Blikveld Jan Wuyts Jan Wuyts Jan Wuyts Luc Van Muylder Luc Van Muylder Luc Van Muylder

GC BLIKVELD

EXPO

Wij vinden de locatie GC BLIKVELD ideaal voor een expo met als thema architectuur. Samen met de kunstenaars werken we in het atelier naar deze expo toe. Er zullen diverse activiteiten rond dit thema worden georganiseerd. Een bezoek aan het terras en tekenen op locatie mag hierbij zeker niet ontbreken!

Meer info op de website. Gemeenschapscentrum 't Blikveld, Jacques Morrensplein 2, 2820 Bonheiden

MAART 2018

MONIQUE AAN HET WERK  mp2017 mp2017 mp2017 mp2017

GELUKSVOGEL IN PARIJS

EXPO

Monique mag aan iedereen vertellen dat werk van haar verkocht is in Parijs. Parijs de stad van de liefde en de Eiffeltoren! Vier van haar werken zijn opgenomen in de collectie van het Fonds #ArtSansExclusion. Deze collectie bevat werk van 15 kunstenaars met een verstandelijke beperking of psychische kwetsbaarheid. Onbekende kunstenaars en makers, maar ook kunstenaars die al in grote openbare of privécollecties aanwezig zijn. Zoals het LAM, Museum van Hedendaagse Kunst in Villeneuve d'Ascq en de Art Brut- collectie in Lausanne.

De tentoonstelling "Extra Ordinary (s)" is gezamenlijk ontwikkeld door een commissie van kunstdeskundigen en leden van het kapitaalfonds. De tentoonstellingsconservator werd toevertrouwd aan Eg’Art, een organisatie die zich sterk maakt voor gelijke kansen binnen de kunst, met Françoise Adamsbaum, hoofd acquisitie, curator en Marie Girault, kunstcriticus. De scenografie werd toevertrouwd aan de ontwerper David Moutis.

De collectie heeft als doel een reizende tentoonstelling te organiseren, in Frankrijk en in het buitenland, beschikbaar gesteld aan culturele instellingen, lokale autoriteiten, onderlinge maatschappijen of het bedrijfsleven. Het doel, zowel artistiek als educatief, is om de reflectie over de verbanden tussen creatie en handicap te bevorderen. Maar ook om bij te dragen aan het huidige kritische debat rond de veranderingen en invloeden die verweven zijn tussen Art Brut en hedendaagse kunst.

De collectie #ArtSansExclusion zal worden gepresenteerd als "Extra Ordinary (s)" een reizende tentoonstelling in 2018 en 2019. De lancering vindt plaats op 15 maart 2018 in Parijs op uitnodiging: contact@egart.fr

AFGELOPEN

2017

bar voisins bar voisins bar voisins bar voisins

IVAN VANDER VLIET IN BAR VOISINS

EXPO

Het kleurrijke werk van Ivan Vander Vliet siert van januari tot en met juni de muren van de pop-up wijnbar BAR VOISINS.

Meer info op de website. Bar Voisins, Oude-Godstraat 49 in Edegem

2017

bries space PN bries space PN bries space jean dillen bries space GV bries space FO

STUDIO BORGERSTEIN IN THE BRIES SPACE

EXPO

In april neemt STUDIO BORGERSTEIN The Bries Space in Antwerpen over.

Deelnemende kunstenaars zijn François Oste, Palmer Nuyttens, Jean Dillen, Georg Verstrepen, Wytze Hingst, Martine Thielens, Sven Langhmans, Luc Van Muylder, Hans Cortebeeck, Monique Pittoors en Monica Laroche.

The Bries Space, Stenenbrug 15, Borgerhout. Meer info vindt u op de website van de Bries space.

2017

sylvain sylvain ivan francois atelier Monica Jef

KUNSTROUTE SKW

OPEN STUDIO

In het weekend van 22 en 23 april namen wij deel aan de kunstroute 2017 van Sint-Katelijne-Waver. We mochten meer dan 150 enthousiaste bezoekers ontvangen.

2017

studio dierckx studio dierckx studio dierckx studio dierckx studio dierckx

BRUIN HAAR BESTAAT NIET

TOONMOMENT

Kunstenaar Chloé Dierckx werkte van oktober 2016 tot en met januari 2017 in STUDIO BORGERSTEIN. In samenwerking met de kunstenaars van de studio onderzocht ze de manier waarop zij naar de wereld kijken. Ze baseerde zich daarbij voornamelijk op de bonte kleuren die de kunstenaars gebruiken in hun werken.

Op woensdag 15 maart organiseerden we een toonmoment ter afsluiting van de werkperiode van Chloé Dierckx.

2017

schriftuur schriftuur schriftuur schriftuur schriftuur

MONICA LAROCHE, MONIQUE PITTOORS EN WYTZE HINGST OP HET SPECIAL ART FESTIVAL

EXPO

In maart opende de expo ‘SCHRIFTUUR’ in het Stedelijk Museum van Sint-Niklaas (SteM). Monica Laroche was voor de makers van deze tentoonstelling een ware inspiratiebron. Haar werken waren dan ook prominent aanwezig in de tentoonstelling. Ook Wytze Hingst en Monique Pittoors uit STUDIO BORGERSTEIN kregen er een mooi plaatsje.

De expo ‘SCHRIFTUUR’ maakt deel uit van het Special Art Festival, een artistiek gebeuren met tal van activiteiten rond kunst, wachten en kwetsbaarheid. De expo liep van 4 maart tot en met 8 april 2017. Check zeker de website voor meer info: www.specialartfestival.be

SteM Zwijgershoek 14 Sint-Niklaas

2016

art in the park art in the park art in the park

ART IN THE PARK

EXPO

Elk jaar nodigt INNO.COM in Beerzel een groep kunstenaars uit om tentoon te stellen in het mooie park dat het bedrijf omringt. Dit jaar werd beeldhouwer Peter Rogiers uitgekozen voor de expo door het Middelheimmuseum in Antwerpen. Op zijn beurt nodigde hij 10 van zijn (ex-)leerlingen uit om samen met hem tentoon te stellen.

10 kunstenaars van STUDIO BORGERSTEIN namen deze editie de kantoorruimtes voor hun rekening. Deelnemende kunstenaars: Palmer Nuyttens, Monique Pittoors, Wytze Hingst, Monica Laroche, Sven Langhmans, Bianca Van Eynde, François Oste, Sylvain Serneels, Ivan Vander Vliet en Luc Van Muylder.

2016

open studio open studio open studio open studio open studio

OPEN STUDIO

EXPO

Sinds de zomer van 2016 huist STUDIO BORGERSTEIN op de derde verdieping van het imposante Borgerstein-gebouw. Het nieuwe atelier biedt veel meer ruimte aan de kunstenaars zodat ieder een eigen plekje kan inrichten. Begin september gooiden we voor de eerste keer onze deuren open voor het grote publiek tijdens de open studio.

2015

affichebeeld wandelroute kunstwandelroute kunstwandelroute kunstwandelroute kunstwandelroute

EEN PUNT IS EEN LIJN DIE GAAT WANDELEN

EXPO

De tentoonstelling ‘een punt is een lijn die gaat wandelen’ was de tweede expo die STUDIO BORGERSTEIN zelf organiseerde. Deze kunstwandelroute rond de Vijfhoek in Mechelen creëerde gedurende twee weken een externe galerie waarbij ramen en winkeletalages dienst deden als exporuimtes. Op die manier werden de passanten onze toeschouwers.

2015

affichebeeld kunstwandelroute

STUDIO BORGERSTEIN OP D.ART

EXPO

D.ART is een jaarlijkse kunstroute in Mechelen die op verschillende locaties in de stad doorgaat. In 2015 toonden Sylvain Serneels, Monique Pittoors en Wytze Hingst hun werk in Galerie Duende, één van de locaties die deel uitmaakte van de route.

2015

uitnodiging anders bekeken anders bekeken anders bekeken anders bekeken

ANDERS BEKEKEN - CC ZWANEBERG

EXPO

De expo ‘Anders Bekeken’ bracht een mooi overzicht van het talent dat zich in STUDIO BORGERSTEIN bevindt. Pierre Muylle, directeur van het MADmusée in Luik, selecteerde 6 kunstenaars die extra werden uitgelicht tijdens de tentoonstelling. Het magazine 100% EXPO wijdde in de editie van maart-mei 2015 (n°10) een uitgebreid interview aan STUDIO BORGERSTEIN naar aanleiding van deze tentoonstelling.

2015

enter festival enter festival enter festival enter festival

TUSSEN TWEE POLEN - ENTERfestival

PROJECT

Tijdens het ENTERfestival in Antwerpen werkte Sven Langhmans samen met kunstenaar Peter Van Ammel aan het project ‘tussen twee polen’. Sven resideerde samen met Peter een week lang bij Tutti Fratelli. Ter voorbereiding van dit project bezocht Sven Peter in Kortrijk en communiceerden de kunstenaars per post. Tekeningen, foto’s en ideeën gingen wekelijks in een rol met de post van Sint-Katelijne-Waver naar Rollegem en terug. In 2017 breien Sven en Peter een vervolg aan dit project. Project ism Wit.h vzw

2015

atelier with a view atelier with a view atelier with a view atelier with a view atelier with a view atelier with a view

ATELIER WITH A VIEW

PROJECT

In de zomer van 2015 presenteerde Wit.h vzw samen met Art & Marges Museum digitale portretten van verschillende kunstateliers uit Vlaanderen en Wallonië. Wit.h nodigde kunstateliers voor personen met een beperking uit om aan de hand van nieuwe media een portret te maken van hun atelier. Voor dit project werkten de kunstenaars van STUDIO BORGERSTEIN samen met kunstenaar Jelle Kindt. Samen onderzochten ze nieuwe, digitale en sociale media. Door de digitale systemen te ontleden, kregen de kunstenaars inzicht in de werking van al deze mechanismen. Er werd gewerkt met filmcamera's, fototoestellen, computers en een ouderwetse kopieermachine. Het resultaat van dit werkproces was een analoge internetpagina met selfies, tutorials en berichtjes van de kunstenaars die tijdens de expo kon worden aangevuld.

Ism Jelle Kindt en Ditte Van Lishout